SAMMANSTÄLLNING - FAKTA TEXT 2

Folk påstår ofta att vi ungdomar talar väldigt slarvigt och respektlöst när vi talar till varandra, men gör vi verkligen det? Ungdomsspråket har ofta undersökts i avslappnade situationer, där man talar i mun på varandra och gärna ''käftar'' emot.
Men många av oss ungdomar vet hur man talar på ett vuxet sett, vi kan behärska oss och använda vårat språk på ett moget sett när vi behöver det. Efter de 3 intervjuerna jag har gjort så syns det ganska tydligt att vi ungdomar pratar mognare när vi är hemma och i ett vuxet sällskap jämfört med hur vi pratar med våra vänner

Hur vi talar beror oftast på sammanhanget, är vi i ett kompisgäng så talar vi på ett speciellt sett, det vi kallar för ungdomsspråket, som är lite slarvigt och fult. Men om vi håller ett föredrag framför publik så talar vi inte alls lika slarvigt och vi beter oss mognare. Detta gäller ofta i skolmiljön, i klassrummet talar vi med våra klasskamrater på ett sett men med våra lärare talar de flesta på ett annat sett.

Språket avgör vem man är och ger en slags stämpel, pratar man slarvigt och med en kaxig röst så är man ''den kaxiga typen'' och pratar man på ett fint och moget sett så är man ''den duktiga typen''.
Man skapar en identitet efter hur man talar och bara genom att hälsa på någon avgör väldigt mycket.

I ordböcker på svenska kan man hitta olika ord som vi ungdomar använder oss av, men ofta har orden olika betydelse beroende på vart man är ifrån eller vilka man umgås med.
En del av orden som vi använder oss idag kommer vi säkert tycka låta konstigt att säga inom några år och inte vara en del av vårat ordförråd överhuvudtaget i framtiden, det beror på att vi inte alltid förblir ungdomar.

Det här var min första sammanställning med fakta om ungdomsspråket, jag tyckte att det var viktigt att få med att vi ungdomar kan tala på ett vuxet och moget sett men vi gör det inte lika ofta som vuxna gör.
Jag tror också på att språket avgör vem man är och ger en slags stämpel eftersom vi alla är olika och har olika roller i ett kompisgäng, i ett fotbollslag, eller i en skolklass.

KÄLLA: TRYCK HÄR

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0